Bitcoin

Inmiddels zijn er wereldwijd al miljoenen mensen die Bitcoin bezitten. Maar wat is Bitcoin nu precies en wat maakt Bitcoin zo bijzonder?

Voor iedereen toegankelijk

Bitcoin bestaat uit meer dan 15 duizend nodes (computers). Dit computer netwerk houdt een digitaal kasboek bij van alle Bitcoin transacties (in de vorm van een zogenaamde Blockchain). Ondanks dat deze blockchain publiek toegankelijk is, is het Bitcoin netwerk nog nooit gekraakt. Iedereen kan overal in de wereld:

  • transacties versturen
  • helpen het netwerk beter te maken door ook een (full) node te draaien (de software is open source)
  • applicaties te ontwikkelen op het Bitcoin netwerk
  • helpen het netwerk veiliger te maken door mee te doen als miner
  • En, misschien wel het belangrijkste, anderen uitleggen wat Bitcoin is!

21 miljoen

Het Bitcoin protocol is zo ingericht dat er maximaal maar 21 miljoen Bitcoins kunnen bestaan. Er kunnen dus niet meer dan 21 miljoen Bitcoins gemaakt worden. In tegenstelling tot onze euro of de US dollar. Alleen al in Nederland is de laatste tijd heel veel extra geld gecreëerd. Met name het creëren van extra geld heeft inflatie tot gevolg. De euro wordt dus feitelijk steeds minder waard, terwijl Bitcoin steeds meer waard wordt.

Een bank is niet meer nodig

Om bitcoins te versturen naar iemand anders is geen tussenkomst vereist van een derde partij (zoals een bank). Dit is een revolutionaire innovatie en wordt ook wel peer-to-peer genoemd. Ook hoor je vaak de term ‘Be your own bank’. Logisch want je hebt letterlijk geen bank meer nodig om iemand te betalen.

Blockchain

De miners gebruiken heel veel computer rekenkracht om transacties zo veilig mogelijk toe te voegen aan de Blockchain. Dit wordt Proof-of-Work genoemd. De rekenkracht groeit nog steeds en is momenteel meer dan 260 ExaHash per seconde.

Elke 10 minuten wordt er een nieuw blok met transacties toegevoegd aan de blockchain en krijgt een van de miners hiervoor een beloning (nu 6,25 BTC). Elke 4 jaar halveert deze beloning en ontstaan er dus minder Bitcoins. Dit is de enige wijze waarop nieuwe Bitcoins ontstaan. Er ontstaat dus steeds meer schaarste. Na elke halving is er dus een grote prijsstijging (de zogenaamde bull markt). De laatste bull markt was na de halving in mei 2020 tot ongeveer eind 2021. Ja, nu zitten we in een bear markt tot de volgende halving op 12 april 2024.

Momenteel zijn er iets meer dan 19 miljoen (van de 21 miljoen) Bitcoins in omloop. In het jaar 2140 zal de laatste bitcoin beloning uitgekeerd worden.

Decentraal

Door het netwerk van nodes, maar vooral door de miners is Bitcoin een van het meest gedecentraliseerde netwerk dat er bestaat. Praktisch betekent dit dat geen bedrijf of overheid Bitcoin kan stoppen. Toen in 2021 China het minen van Bitcoin verbood, zijn de miners in korte tijd verhuist naar andere landen.

Whitepaper

Bitcoin is in 2009 ontstaan door een whitepaper van Bitcoin, geschreven door Satoshi Nakamoto.

Lightning

Het lightning netwerk is ontwikkeld bovenop Bitcoin om betalingen nog makkelijker, sneller en goedkoper te maken. Meer informatie hierover volgt zsm.

FUD

Fear, Uncertainty and Doubt. Een afkorting voor informatie die onvolledig of zelf onjuist is. Regelmatig wordt er, met name door de media, FUD verspreid over bitcoin. Een van de belangrijkste items over Bitcoin is wel het energie verbruik. Als je hier meer van wil weten lees dan dit engelstalige artikel.

 

Bitcoin koop je het beste bij https://pocketbitcoin.com. Lees hier een uitgebreide uitleg over PocketBitcoin.

Mis je nog iets belangrijks? Laat het ons weten!